Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików Cookies

zamknij i nie pokazuj więcej
Pobierz Flash Player
strona główna .. dodaj do ulubionych .. mapa strony
Rozliczenie PIT z PITax.pl
GOSPODARSTWA DOMOWEGO
prowadzący: Anna Szubryt, Anna Cygal (zastępstwo)


PROGRAM PRACOWNI GOSPODARSTWA DOMOWEGO

  • Nabywanie umiejętności rozpoznawania i nazywania poszczególnych produktów spożywczych, naczyń, elementów zastawy stołowej, ważenia i korzystania z przepisów kulinarnych.
  • Nauka czynności porządkowych w gospodarstwie domowym – mycie naczyń, sprzętów i szafek przy użyciu właściwych środków czyszczących.
  • Wyrobienie dbałości o czyste sporządzanie i podawanie posiłków.
  • Nauka posługiwania się narzędziami i urządzeniami kuchennymi: kuchnią gazowo – elektryczną, zmywarką do naczyń, robotem kuchennym, malakserem, maszynką do mielenia mięsa, krajalnicą, gofrownicą, kuchnią mikrofalową, czajnikiem elektrycznym.
  • Nauka rozpoznawanie właściwych grup produktów spożywczych.
  • Nauka rozmieszczania produktów w szafkach i lodówce.
  • Nauka krojenia i obróbki artykułów spożywczych przy pomocy odpowiednich narzędzi (obieranie, krojenie, rozdrabnianie, miksowanie).
  • Nauka umiejętności otwierania różnych rodzajów opakowań (karton, butelka z kapslem, słoik, puszka)
  • Nauka przygotowywania prostych potraw; kanapki, zupy, sosy, mięsa, dodatki do drugiego dania, surówki, sałatki, kluski, pierogi, dania z grila
  • Nauka sporządzania deserów; budynie, kisiele, galaretki
  • Nauka sporządzania oraz dekorowania ciast i ciastek
  • Przygotowywanie potraw z półproduktów wg załączonej instrukcji na opakowaniu (makaron, zupy i sosy z torebki, koncentraty, mrożonki)
  • Poznawania sposobów obróbki termicznej żywności (gotowanie, duszenie, pieczenie, smażenie)
  • Nauka prawidłowego i estetycznego nakrywania i podawania do stołu –prawidłowe ułożenie i posługiwanie się sztućcami
  • Poznawanie sposobów przechowywania żywności (urządzenia do mrożenia i chłodzenia)
  • Poznawanie literatury fachowej i czasopism z dziedziny gastronomii. Nabywanie umiejętności korzystania z nich i wyrabianie nawyku gromadzenia przepisów kulinarnych.
  • Poznanie zasad zdrowego żywienia
  • Kształtowanie umiejętności ustalania jadłospisu na poszczególne dni tygodnia oraz na specjalne okazje
  • Nauka sporządzania listy zakupów
  • Poznawanie specyfiki i warunków pracy na stanowisku kucharza podczas zwiedzania zakładów pracy


zobacz: Pracownia gospodarstwa domowego

Nasze dzieła to raj dla podniebienia i cuda kulinarne na każdą okazję.
 
 




strona główna ... dodaj do ulubionych dodaj do ulubionych mapa strony do gory do góry

© 2008-2024 remedium-tymbark.pl All rights reserved - Wszelkie prawa zastrzeżone     Ilość odsłon: